Griekse boeren mogen hun waren niet meer rechtstreeks naar de consument brengen

jun 10 2014

Rond Pasen had de Griekse overheid een wetsvoorstel ingediend dat zou regelen hoe de straatmarkten gaan werken in de toekomst. Als reactie hebben de marktkramers daarop gereageerd met …. een staking. In de plaats van markten te houden, deelden ze gratis eten uit, en daar kwam steeds heel veel volk op af.

Dit stond onder meer in het wetsvoorstel:

  • Jaarlijkse loting voor de plaatsen op de straatmarkten in plaats van het toepassen van bepaalde criteria;
  • Elke gemeenste beslist het maximaal aantal plaatsen op elke markt;
  • De producenten moeten vanaf nu gescheiden blijven van de professionele verkopers;
  • Boetes van 1000 tot 5000 euro voor marktkramers die officieel geen plaats hebben gekregen. Boetes kunnen gepaard gaan met gevangenisstraffen;
  • Driekoppige commissies moeten per provincie worden samengesteld om de vragen van de marktkramers te behandelen.

Sindsdien is het wetsvoorstel aangenomen en de wet is gepubliceerd.  En wat merken we? Er zijn een aantal extra voorschriften ingesloten die niet in het wetsvoorstel zaten. Het ministerie van Ontwikkeling heeft er op het laatste moment nog een paar structurele hervormingen in gesmokkeld, mag ik aannemen:

1. Bij de natuurlijke personen die recht hebben op een vergunning voor openluchthandel (rondrijdend of stationair) zijn boeren niet inbegrepen, en
2. Het Presidentiële Decreet dat boeren het recht gaf om een vergunning voor openluchthandel te verkrijgen om hun eigen producten te verkopen, is opgeheven.

De bedoeling van de regering was om de verkoop zonder tussenhandelaren tegen te gaan. Sinds de boeren in het noorden van Griekenland zich hebben aangesloten bij de zogenaamde aardappelbeweging, waren er meer en meer boeren die hun waren rechtstreeks tot bij de consumenten brachten. Dat was niet onwettelijk: het presidentieel decreet liet hen dat toe.

Dat is nu afgelopen: de producten zullen weer allemaal van de boer via de tussenhandelaar naar de consument worden gebracht. En het is net die tussenhandel die de producten in Griekenland zo belachelijk duur maakt. Maar nu krijgen de tussenhandelaar de zegen van het ministerie van Ontwikkeling om zich verder te verrijken door prijsafspraken en zo meer te maken. Het maakt het leven van de boeren er nog moeilijker op, want ze kunnen nu al het hoofd niet meer boven water houden. En als de tussenhandelaren prijzen bieden voor de producten, die onder de kostprijs liggen, dan gaan meer en meer boeren de handdoek in de ring gooien.

bron: btersago.com

 

Plaats een reactie

Uw e-mail adres zal niet openbaar worden gemaakt. Verplicht veld *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>