3e Internationale Big Brother Dag

jun 8 2014

Op 8 juni 1949 publiceerde George Orwell zijn boek ’1984′ waarmee de  uitdrukking “Big Brother is watching you….” wereldberoemd werd. In zijn boek schetste Orwell een toekomstbeeld van Big Brother die alles en iedereen in de gaten hield. Had George Orwell gelijk?

Op zondag 8 juni 2014 organiseerde Burgerrechtenvereniging Vrijbit in Nederland de 3e  internationale Big Brother Dag. Exact 65 jaar na publicatie van het boek en 30 jaar na 1984. Tijdens die dag heeft Vrijbit, onder het motto ‘1984=NU’, de aandacht willen vestigen op de boodschap van het boek, die heden ten dage relevanter dan ooit is.

Het doel van de actie is om het publiek te laten nadenken over de toenmalige toekomstvisie van George Orwell: een Staat die ieders doen en laten registreert, controleert en manipuleert. En hoe zich dit verhoudt tot de huidige ontwikkeling in de samenleving waarin het gedrag van het individu, zowel door overheden, bedrijven als door andere mensen zodanig intensief in de gaten wordt gehouden en geëxploiteerd, dat met de huidige technologische mogelijkheden niemand meer ‘onbespied’ en in vrijheid kan leven.

Opzet van de actiedag was om landelijk alle boekhandels en bibliotheken op te roepen om aandacht te geven aan het boek van George Orwell.

bron: www.vrijbit.nl

Plaats een reactie

Uw e-mail adres zal niet openbaar worden gemaakt. Verplicht veld *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>