NSA’s Prism-afluisterprogramma “voorkwam” aanslag in Nederland

mei 27 2014

In Nederland is een aanslag verijdeld dankzij de inzet van het omvangrijke spionageprogramma Prism van de NSA. Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie vorig jaar laten weten aan commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

De commissie hield op 3 juli 2013 een vergadering met de ministers over het aftappen van gegevens met behulp van het Prism-programma dat de NSA gebruikt voor het vergaren van inlichtingen. “In de vergadering is de commissie bericht dat dankzij de inzet van Prism 26 aanslagen in Europa, waaronder één in Nederland, zijn verijdeld”, schrijft de commissie in het verslag over haar werkzaamheden.

Eind juli 2013 maakte de topman van de NSA al bekend dat dankzij afluisterprogramma’s als Prism wereldwijd 54 aanslagen verijdeld waren. Misschien maken de genoemde 26 aanslagen die in Europa voorkomen zijn daar deel van uit. Daarmee zou het echter niet alleen om informatie uit Prism gaan, die tot de verhindering heeft geleid, maar ook de andere afluisterprogramma’s van de NSA.

De onthulling van Prism deed begin juni 2013 veel stof opwaaien. Het Prism-programma geeft de opsporingsdiensten volgens uitgelekte documenten van klokkenluider Snowden directe toegang tot servers van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube en Apple. Via het Prism-programma zouden onder andere e-mails, video’s, foto’s en documenten worden ingezameld voor analyse door de opsporingsdiensten. Het project werd in een uitgelekte slide omschreven als de belangrijkste bron van informatie voor de dagelijkse intelligence briefings die president Obama op zijn bureau krijgt.

In oktober vorig jaar zette Huffington Post twijfels bij de claim dat er 54 aanslagen verijdeld waren door de afluisterprogramma’s van de NSA en bij de analyse van de beweringen kwam naar voren dat er maar van enkele zaken bewijzen waren. Ook het op grote schaal vergaren van telecomdata hielp nauwelijks in de strijd tegen terrorisme, bleek uit onderzoek.

Op de website geenstijl.nl staat een hilarische reactie over deze NSA Claim.

bron: tweakers.net

Plaats een reactie

Uw e-mail adres zal niet openbaar worden gemaakt. Verplicht veld *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>