Google lanceert ‘recht om vergeten te worden’

mei 30 2014

Google is druk bezig het ‘recht om vergeten te worden’ mogelijk te maken, en dat is nu ook zichtbaar voor gebruikers. De zoekmachine heeft een dienst gelanceerd waarmee inwoners van de Europese Unie met behulp van een online formulier een verzoek kunnen indienen om bepaalde links met persoonlijke informatie te laten verwijderen.

Het Europese Hof bepaalde ruim twee weken geleden dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden op internet. Daar kan nu dus een verzoek toe worden ingediend met behulp van het formulier. Daartoe moet een geldig kopie van een ID-bewijs worden geleverd, maar ook een link naar de desbetreffende informatie en een reden waarom die verwijderd zou moeten worden. Google zegt elk verzoek individueel te zullen beoordelen.

‘De uitspraak vereist dat Google een moeilijke afweging maakt tussen het recht van een individu om vergeten te worden en het recht van het publiek op informatie’, licht een woordvoerder van Google toe. ‘Daarom vragen we een adviesgroep van experts grondig na te denken over deze thematiek. We zullen ook samenwerken met de instanties voor gegevensbescherming en anderen bij het implementeren van deze uitspraak.’

Hoe lang het zal duren voordat een verzoek wordt ingewilligd, kan Google nog niet aangeven. Inmiddels zouden er al duizenden verzoeken bij het bedrijf binnen zijn gekomen. Het zal vermoedelijk wel enige tijd kosten om die te verwerken, want afgezien van het maken van een zorgvuldige afweging moet Google ook de brede criteria van de EU interpreteren en daarnaast verzoeken behandelen in vreemde talen. Die kunnen ook uit landen komen waar de Amerikaanse internetgigant geen kantoor heeft.

bron: volkskrant.nl

Plaats een reactie

Uw e-mail adres zal niet openbaar worden gemaakt. Verplicht veld *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>