FBI wil hackwet via omweg binnensmokkelen

mei 12 2014

De FBI wil internetcriminaliteit aanpakken door jurisdictie-regels te versoepelen. Het verkleinen van bureaucratische rompslomp klinkt goed, maar de reikwijdte van een dwangbevel wordt zo groot dat de FBI zijn eigen malware over een groot aantal systemen kan verspreiden.

Jurisdictie-vraagstukken zijn lastig als het om internetcriminaliteit gaat. De meeste county’s gelden als politiedistrict en als een sheriff bijvoorbeeld een huis moet binnendringen, vraagt hij daarvoor een bevel bij een rechter van het betreffende district. Een rechter van een ander district kan geen dwangbevel uitvaardigen.

Dat vindt de FBI maar wat lastig, omdat de infrastructuur van cybercriminelen zich niet aan die districten houdt. Een nieuw voorstel is daarom om die jurisdictie-regels te versoepelen. Een effect daarvan is dat één dwangbevel opsporingsdiensten de macht geeft om hele netwerken in één keer aan te pakken.

In de huidige situatie kan een opsporingsdienst bijvoorbeeld loggers installeren bij de verdachte waar een gerechtelijk bevel voor is, maar niet verder speuren. In de nieuwe situatie kan de FBI diezelfde malware verder verspreiden en zo hele netwerken in kaart brengen. Daarmee creëert het een soort politiebotnet.

Een bijkomend slachtoffer is iets wat in Nederland ook op de tocht staat: de notificatieplicht. Eigenaars van pc’s die bijvoorbeeld een politiebotnet ingesleurd worden, hoeven daarvan niet meer op de hoogte worden gesteld.

bron: webwereld.nl

Plaats een reactie

Uw e-mail adres zal niet openbaar worden gemaakt. Verplicht veld *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>