Op zoek naar de nieuwe …. Bin Laden

apr 26 2014

George Orwell laat in zijn meesterwerk 1984 Emmanuel Goldstein opdraven als de aartsvijand van Oceanië. Zo’n aartsvijand, een personificatie van het Kwaad, is erg handig om militaire uitgaven te rechtvaardigen. Of kritische burgers kunnen worden beschuldigd van het heulen met de vijand en het verspreiden van zijn ideeën.

Ongeveer 10 jaar lang vervulde Osama Bin Laden, stichter en leider van Al Qaeda, de rol van Goldstein. Maar Bin Laden werd 3 jaar geleden vermoord en toen ontstond er een vacature.

Een tijdlang nam de Libische kolonel Gaddafi de rol van Goldstein op zich. Over Gaddafi werden de afschuwelijkste verhalen verspreid. Maar in oktober 2011 werd de Libische dictator vermoord: er moest opnieuw naar een aartsvijand worden gezocht.

Bashar Assad, de leider van Syrië, speelde de rol van Goldstein in 2012 en 2013… met glans. Maar nu is het tijd voor een opvolger.

Lees verder op Zapruder.nl

Plaats een reactie

Uw e-mail adres zal niet openbaar worden gemaakt. Verplicht veld *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>